Írtunk már korábban az oolong teákról. Most csak nagy vonalakban átfutjuk, hogy hogyan készítik ezeket, illetve megkóstolunk egy klasszikus oolong teát.
Amint korábbi cikkünkben írtuk, az oolong teák gyakorlatilag részlegesen fermentált teák, azaz félúton állnak a zöld és fekete teák közt, ami az oxidációt illeti. Jelenlegi versenyzőnk az Oolong Formosa, egy méltán népszerű oolong, Tajvan szigetéről. Maga a Formosa név is innen ered, Tajvan szigetét a gyarmati időkben az Ilha Formosa (portugál: Gyönyörű Sziget) névvel illették. A növény az 18. és 19. század fordulóján került Tajvanra, tehát a teatermesztés mintegy két évszázados múltra tekint vissza a szigeten.
A ma kóstolt tea - Oolong Formosa - egy kb. hatvan százalékban fermentált tea. Sötét levelek alkotják, ránézésre akár fekete tea is lehetne. A zacskót kinyitva azonnal érezni lehet jellegzetes, szelídgesztenyére hasonlító illatát, enyhén füstös mellékzöngékkel. Amint a képen is látszik, szép nagy levelekből áll, törmelékmentes.
Mindenki kedvence, hiszen akárkinek mutattam eddig, mind találtak benne valami vonzót. Valaki az enyhén gesztenyés ízt, mások az édeskés utóízt, megint mások a "zöld íz" hiányát emelték ki, és vittek egy-egy zacskóval, kivétel nélkül. Engem személy szerint valamiért az őszi erdő illatára emlékeztet.
A főzetről készült képen jól látszik, hogy miért is nevezik sokan az oolongot sárga teának. Árnyalata tisztán különbözik a zöld teák sárgászöld és a fekete teák vöröses árnyalatától.
Én személy szerint egy teáskanállal (kb. 2 g) számolok minden 2,5 dl vízhez. Két perc áztatás után egyszerűen zseniális, tavaszi tisztító kúrákhoz, barátokkal eltöltött délutánokhoz ideális ital. Kóstoljátok meg ti is, az élmény garantált!
Rendelhető : Oolong Formosa - 1400 Ft / 100g
(Az ár az áfa-t tartalmazza, de a postaköltséget nem!)